Sałatka caprese- jak zrobić? Czy jest zdrowa?

Sałatka Caprese to unikalne włoskie danie znane i lubiane na całym świecie. Ta z pozoru prosta potrawa, dzięki zastosowaniu odpowiednich proporcji i aromatycznych przypraw nabiera niewiarygodnego smaku. Sprawdza się jako przystawka, ale jeżeli podamy ją z pieczywem i dobrym, czerwonym winem będzie świetnym zamiennikiem głównego dania. Sałatka Caprese składa się z pomidorów, bazylii i sera mozzarella. Jej kolory odpowiadają więc włoskiej fladze (zielony, biały, czerwony), dzięki czemu kojarzy się ona jeszcze bardziej ze słoneczną Italią. Prawdopodobnie sałatka pochodzi z południowych Włoch- dokładniej z regionu Kampania.

Jak zrobić sałatkę Caprese?

Przygotowanie sałatki Caprese jest niewiarygodnie proste, z łatwością przygotują ją nawet osoby stroniące od gotowania! Do jej przyrządzenia potrzebne są składniki takie jak:

  • Pomidory
  • Ser Mozzarella
  • Bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny
  • Sól
  • Pieprz

Ważne jest, by zwrócić uwagę na jakość użytych produktów. Pomidory powinny być dojrzałe, ale jeszcze twarde. Najlepiej wybrać te większe okazy- wtedy sałatka Caprese prezentuje się wizualnie lepiej. Jeżeli hodujemy pomidory we własnym ogródku, to nie ma lepszego pomysłu na ich zużycie nie przyrządzenie tego dania! Dla tych, którzy niestety nie mają dostępu do organicznych warzyw polecamy zwrócić uwagę na półkę z bio warzywami w hipermarkecie bądź zrobić sobie spacerek na lokalny ryneczek. Sprzedawcy na pewno będą służyć radą i zarekomendują najpyszniejsze pomidory. Kolejnym składnikiem sałatki Caprese jest ser Mozzarella. Tu nie ma zbyt dużego wyboru. Dostępny jest on bowiem w formie dużej kulki lub kilku małych kulek. Lepiej wybrać tę pierwszą formę. Osoby będące na diecie mogą sięgnąć po wersje sera light, która zawiera mniej kalorii niż tradycyjny ser. Sałatka Caprese wymaga użycia świeżych liści bazylii, suszona przyprawa niestety się nie sprawdzi. Najlepiej wybrać świeże liście, które nadadzą potrawie niepowtarzalnego aromatu. Oliwa z oliwek ma ogromne znaczenie dla smaku potrawy. Powinna być dobrej jakości, tłoczona na zimno, można użyć tez oliwy extra virgin. 

W celu przygotowania sałatki należy pokroić pomidory, ser mozzarella oraz poszatkować bazylię. Następnie na talerzu należy układać na przemian pomidory i ser, polać kilkoma łyżkami oliwy, spryskać olejem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać bazylią i voila- sałatka Caprese gotowa!

Czy sałatka caprese jest zdrowa?

Tak! Sałatka Caprese to jedna z częściej spożywanych przystawek przez Włochów, a jak wiadomo nie od dziś osoby będące na diecie śródziemnomorskiej cieszą się najlepszym zdrowiem i najdłuższym życiem! Główny składnik sałatki, czyli pomidory są bogatym źródłem witamin i minerałów- głownie potasu odpowiedzialnego min. za prawidłową pracę serca, czy też proces krzepnięcia krwi. Są one także bardzo mało kaloryczne, zawierają bowiem około 20kcal na 100g produktu. Oliwa z oliwek także wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości- głownie ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B i C. Sałatka Caprese jest więc bardzo zdrową potrawą!

Możesz również polubić…